Home

Forumas

Žinutės: 199
Nuotraukos: 0
Koordinatės: 0
Prisijungė: 2016-10-21
Ir dar Yellowstone! Nuostabusis Yellowstone upės išgraužtas kanjonas. Ryškios spalvos, gražios formos, įspūdingas gylis (medžiai atrodo, kaip degtukai), įspūdingu kriokliu besiveržianti upė. Ir čia pagaliau tampa aišku, kodėl šis nacionalinis parkas vadinasi Yellowstone. 

O filmo pradžioje - žymiausias Grand Prismatic spalvotas baseinas. Didžiausias ir spalvingiausias. Deja, šįkart mums prie jo būnant, užklupo audra, buvome visi šlapi nuo garų, kuriuos į mus įnirtingai pūtė stiprus šaltas vėjas, taigi spėjau nufilmuoti nedaug. Ir šiuo rakursu (iš apačios) šio baseino grožio rodai nesimato, bet kalva, ant kurios užlipus galima juo pasigrožėti iš viršaus, uždaryta rekonstrukcijai.

Mammoth Springs - viena lankomiausių vietų Yellowstone parke. Ir, be abejo, viena iš įdomiausių. Balti "laiptukai" - tai travertino (sukietėjusio kalcio karbonato) terasos. O oranžinę spalvą jos įgauna dėl gyvųjų termobakterijų. 

Vandenyje, kuris bėga iš šių šaltinių, taip pat yra ištirpęs didelis kiekis kalcio karbonato. Bėgdamas, jis sudaro nuosėdas, kurios vėliau sukietėja, formuojasi naujos terasos, kartais sutrupa senos. Tai labiausiai besikeičianti parko vieta. Taip pat, čia yra kiek vėsesnis (bet vis tiek karštas) vanduo, nes šios terasos yra kiek atokiau supervulkano epicentro. 

Mane labai keri suakmenėję medžiai. Jie tiesiog buvo užcementuoti iš vidaus, ir dabar pūpso, kaip nebylūs paminklai...

Šie kriokliai nuostabūs! Įspūdingumu panašūs į Niagaros krioklius, ne be reikalo žmones juos vadina "Vakarų Niagara". Laiptuoti, platūs, garsūs, aukšti ir žemi, labai gražu! Tai Snake River (Gyvatės upės) dalis, Aidaho valstijoje. Aukštis - 65 m (tai 14 m aukščiau negu Niagaros kriokliai), bet aukštis visai nėra pagrindinis krioklių grožio veiksnys. Daug svarbiau, kad jie išsidėstę net 300 m pločio lanku, kuris yra toks nelygus bei laiptuotas. 

Prie krioklių pastatytos ir hidroelektrinės. Shoshone - tai indėnų, istoriškai čia gyvenusių, genties pavadinimas. Jie gaudydavo upėje lašišas, kurių migravimo kelias ėjo per Snake River. 

Pasirodo, įspūdingiausiai kriokliai atrodo ankstyvą pavasarį, kai tirpsta sniegas ir padaugėja vandens kiekis, o dabar jis jau sumažėjęs.

Žinutės: 106
Nuotraukos: 807
Prisijungė: 2013-01-29
Nuostabu,Irina! Ir aprašymai tokie išsamūs! Labai ačiū už reportažus!
Ačiū, Rita!
Kol buvome Yellowstone, kiekviename žingsnyje tik ir girdėjome: dėmesio, grizliai, atsargiai, grizliai. Neikite toli vieni, eidami dainuokite, turėkite su savimi aitriųjų pipirų purškiklį Grizliai ten, grizliai šen. Ir, beje, tai visai nėra reklaminis triukas. Per savaitę parke meškas matėme du kartus. 

Yellowstone palikome, nusileidome piečiau, į Grand Tetons nac. parką, ir ką jūs manote - grizliai! :))) Čia meškų nematėme, bet parko reindžerė, su kuria ėjome į pažintinį pasivaikščiojimą mišku, parodė nuostabų dalyką - ant medžio kamieno meškos nagų paliktos žymės. Įvertinkite, kokio jos gilumo, ir kaip aukštai siekia - kaipmat atšoks fantazija "jeigu ką, užlipsiu ant medžio" :D

OMG! Mes tai padarėme! Mes, kaip rodo filmuose ir Feisbuko nuotraukose, patys pardavinėjome limonadą, kaip tikri amerikiečių vaikai! Aš, žinoma, džiaugiuosi dėl savo vaikų (jiems, ypač Kristoferiui, labai patinka, jis apskritai mėgsta ką nors pardavinėti), bet mano pačios svajonė išsipildė! Kiek aš matydavau kadrų iš filmų su vaikais, savo namų kieme siūlančios limonadą, su ranka rašytomis iškabomis, tiek visada svajodavau pati atsidurti jų vietoje. 

Ir va, išsipildė! Ačiū mano draugei Nadiai, ji jau beveik 4 metus čia gyvena, nieko nebijo :)) Neslėpsiu, man buvo nedrąsu eiti prie metro ir stovėti ten su tuo savo prekystaliu, be jokių leidimų.... Taip ir vaidenosi, kad žmonės perkreiptais veidais sakys "kaip čia nehigieniška", arba policininkai prieis pasiteirauti, ar turime leidimą. Bet Nadia buvo teisi - visi buvo tokie geranoriški, prieidavo pasikalbėti su vaikais, paklausinėti apie juos pačius, palikdavo arbatpinigių. Kai kurie išvis palikdavo pinigus, nieko nenorėdami pasiimti... 

Tai buvo labai pozityvi patirtis - tiek dėl paties limonadinio veiksmo (gaminimas, vežimas, pardavinėjimas, pelnas), tiek dėl nuostabaus žmonių geranoriškumo. Beje, pelno (atskačius produktų savikainą) buvo net 70 dolerių (ant 4 vaikų). Pardavėme tikrai labai daug limonado ir sausainių. 

Enjoy :)

Ir dar geizerių :)

Norris Geyser Basin - dar viena įdomi Yellowstone vieta. Čia malonu tiesiog pasivaikščioti, vienoje vietoje susikaupę daug visko įdomaus - ir geizeriai, ir spalvoti baseinėliai, ir balti, "pieniški" baseinai, ir įvairiausių spalvų dumblių ir bakterijų "nudažytos" upės. Būtent čia užfiksuota aukščiausia temperatūra visame parke, taip pat tai labiausiai besikeičianti parko dalis. Dauguma terminių vandenų čia viršija virimo temperatūrą (kuri dėl aukštumo sudaro 92 laipsnius Celsijaus). O dirbtinai pragręžtoje šachtoje temperatūra siekė net 237 laipsnius (330 m po žemės paviršiumi).
Itin gražūs "porcelianiniai" šaltiniai. Gražių pastelinių spalvų, tarsi pripilti pieno, savo balkšvus neskaidrius vandenys jie įgauna karštame vandenyje ištirpinto silicio dėka.
Čia yra ir aukščiausias pasaulyje - Steamboat (garlaivis) geizeris.

Ir dar - burundukas :)

Žinutės: 1606
Nuotraukos: 3083
Koordinatės: 11
Prisijungė: 2012-10-03
Puikumėlis! 
Kaip man reikėtų ten nuvažiuoti..
Ačiū!

Tomas.J parašė:
Puikumėlis! 
Kaip man reikėtų ten nuvažiuoti..
Ačiū!

Kaip aš jus suprantu! Tai mano pati mylimiausia ir gražiausia vieta pasaulyje! Nemažai žmonių sako - nu ką tie geizeriai, visi vienodi, nėra ką žiūrėti, ir smirda dar. O man tai kažkas nepakartojama. Kiekviena parko (o jis milžiniškas) zona - ypatinga. O ir kiekvienas geizeris bei baseinas man kitoks, savotiškas. Viskas be galo gražu. Bizonai visur vaikšto... nepakartojama. Buvome du kartus jau, ir važiuočiau dar.