Apie akumuliatorių talpą.
Tai yra pats svarbiausias parametras kemperiui, nes jis pasako, kaip ilgai automiškai galiu gyventi.
Tačiau jau niekam nebe naujiena, kad švininių akumuliatorių deklaruojama talpa Ah yra toli nuo realios. Nesilesiu į marketinginę polemiką (nes net to pačio akumuliatoriaus skirtingais matavimo vienetais (pvz. Ah ir Wh) užrašyta talpa skiriasi), tačiau remiantis tiek kitų atsiliepimais, tiek nuolatiniais talpos matavimais sau pasidariau tokią išvadą:
Naujas švino(AGM ar gelinis) akumuliatorius turi 50% Ah (ampervalandėmis) parašytos talpos
Po metų atsargaus naudojimo lieka 40%
Po dviejų metų - 30%
Treti metai ir toliau 25...20%
Todėl perkant kito tipo naują akumuliatorių reikia susižinoti kiek gi realiai talpos reikia? Visi teoriniai esamų lempučių, televizorių ir kitų prietaisų galių skaičiavimai gali duoti tik labai apytikrį rezultatą su per didele paklaida.
Sau šį klausimą išprendžiau paprastai - matuodamas.
Kai neužteko vieno, seniau naudojamo akumo talpos, pridėjau dar vieną seną. Tada ėmė talpos užtekti. Pasimatavau kiek jie abu turi:

Nu ir tapo aišku, kad man reikia apie 40Ah akumuliatoriaus.
Talpos matavimas vyksta paprastai: pakrauni akumuliatorių (mano atveju abu kartu), prijungiu tą mėlyną dėžutę, prijungiu automatini atjungiklį prie 10,2 V ir apkrovą. Viską palieku ir išeinu.
Apkrova sodina akumuliatorių, kol jis pasiekia 10,2V. Tada apkrova atsijungia, o mėlyna dėžutė užfiksuoja kiek Ah pratekėjo. Ateini kitą rytą ir matai skaičius.
Viskas paprasta ir tikslu, tačiau reikia laiko, kol akumuliatorius išsikrauna.
Kas norėsite pasimatuoti savo tikrą talpą, tą mėlyną dėžutę su visa įranga galiu nemokamai poskolinti arba atvežate man pakrautą akumuliatorių, o po paros pasiimate iškrautą

.
Žinoma, su nufotografuotais talpos skaičiais

.
Dar pas švino akumuliatorius yra toks niuansas, kad kuo didesnė apkrova, tuo mažiau jis atiduoda talpos. Todėl apkrovą reikia parinkti kažkiek panašią, kas pas jus yra kemperyje. Savo atveju aš matavau su 40W apkrova, kas yra maždaug lygu 3...4 A.
Va tiek apie talpą.
Sekanti mane nudžiuginusi naujovė buvo ta, kad LiFePO4 akumuliatoriaus įtampa yra apie 13V, kad išsikraudamas jis labai ilgai laiko vienodą įtampa ~ 13,3 iki 13,1 (švininis 12,7 krenta iki 12,0) ir kad net su didesne apkrova jo įtampa nekrinta.
Bet čia, tai tikrai rytoj ir tik jei tikrai kažkam įdomu.
Gero vakaro!