Paskutinis pakeitimas: 2020-02-27 22:36:37
Žinutės: 219
Prisijungė: 2017-03-29
Tadas.P parašė:
Noriu susimontuoti baterija,skaitau cia visu nuomones pasisakymus pamastymus,vienam sako 60w uztenka kitam 100w reikia dar kitam 300w.vienam vienas kontroleris gerai kitam kitas,kiti neapsisprende,vieni sako nuosekliai jungti kiti lygegreciai. Klausimas? Tai ka pagaliau man statyti?kur rasti konkretu aisku atsakyma? Realiai naudosiu apsvietima(Led),na televizoriu(Led),tel.pasikrauti ir panasei.
Nesupykit bet kemperi nesenei nusipirkau ir patirties neturiu todel ieskau konkretaus atsakymo?
Tadai, bet kuri sumontuota sistema, tikrai atliks savo darbą, pagal aprašytą energijos suvartojimą gerai Raimondas surašė ir galima orientuotis dėl panelės galios.
Dėl sistemų: jei biudžetas mažas, rinkitės nebrangų komplektą, jo efektyvumas bus nedidelis, jei biudžetas didelis tada rinkitės žinomų gamintojų komplektą ar komponentais atskirai.
Aš pats visgi linkstu prie vienos didelės standžios saulės panelės 340 W 36V 18 Kg., dar galutinai išsimatuosiu ir pirksiu panelę, kontroleris pas mane nupirktas Epever 30 A Dual Batery numatytas krauti abu akumuliatorius.
Diskutuodami mes čia bandome išspausti maksimumą, kiek tai įmanoma, dėl to tiek daug informacijos, bet "sukramtytai" tikrai niekas nepasakys kuri sistema Jums bus tinkamiausia.
Parašyta: 2020-02-27 23:38:10
Žinutės: 422
Prisijungė: 2013-06-29
Mindaugas.K parašė:
Tadas.P parašė:
Noriu susimontuoti baterija,skaitau cia visu nuomones pasisakymus pamastymus,vienam sako 60w uztenka kitam 100w reikia dar kitam 300w.vienam vienas kontroleris gerai kitam kitas,kiti neapsisprende,vieni sako nuosekliai jungti kiti lygegreciai. Klausimas? Tai ka pagaliau man statyti?kur rasti konkretu aisku atsakyma? Realiai naudosiu apsvietima(Led),na televizoriu(Led),tel.pasikrauti ir panasei.
Nesupykit bet kemperi nesenei nusipirkau ir patirties neturiu todel ieskau konkretaus atsakymo?
Tadai, bet kuri sumontuota sistema, tikrai atliks savo darbą, pagal aprašytą energijos suvartojimą gerai Raimondas surašė ir galima orientuotis dėl panelės galios.Dėl sistemų: jei biudžetas mažas, rinkitės nebrangų komplektą, jo efektyvumas bus nedidelis, jei biudžetas didelis tada rinkitės žinomų gamintojų komplektą ar komponentais atskirai.
Aš pats visgi linkstu prie vienos didelės standžios saulės panelės 340 W 36V 18 Kg., dar galutinai išsimatuosiu ir pirksiu panelę, kontroleris pas mane nupirktas Epever 30 A Dual Batery numatytas krauti abu akumuliatorius.
Diskutuodami mes čia bandome išspausti maksimumą, kiek tai įmanoma, dėl to tiek daug informacijos, bet 'sukramtytai' tikrai niekas nepasakys kuri sistema Jums bus tinkamiausia.
Vat ir as pradzioj norejau det normalia(stikline) saules panele,bet kad ta panele sveria kaip vienas dviratis ,o mes dviraciais labai megstam vaziuot ir juos visad vezames.Uzmaciau tas pusiau lankscias paneles ir kilo noras prasisukt su mazesniu svoriu

Parašyta: 2020-02-28 00:05:29
Andrius.K parašė:
Galų gale radau senai žiūrėtą video. Jei kam smalsu - kaip įtakoja šešėlis esant skirtingiems saulės modulių jungimams video
Pagal ta video gaunasi kad net ir 18 V paneles geriau jungt lygiagreciai.Be to sitam video labai aiskiai matosi sroves po valdiklio.Lygiagreciai sujungtos paneles po valdiklio duoda apie 4,5 A, jungtos nuosekliai po valdiklio apie 4,2 A.Tai nera labai didelis skirtumas,bet ...
Parašyta: 2020-02-28 08:26:42
Žinutės: 360
Prisijungė: 2013-07-05
Justinas.S parašė:
Andrius.K parašė:
Galų gale radau senai žiūrėtą video. Jei kam smalsu - kaip įtakoja šešėlis esant skirtingiems saulės modulių jungimams video
Pagal ta video gaunasi kad net ir 18 V paneles geriau jungt lygiagreciai.Be to sitam video labai aiskiai matosi sroves po valdiklio.Lygiagreciai sujungtos paneles po valdiklio duoda apie 4,5 A, jungtos nuosekliai po valdiklio apie 4,2 A.Tai nera labai didelis skirtumas,bet ...
Parašyta: 2020-02-28 09:37:28
Žinutės: 128
Prisijungė: 2014-06-16
Justinas.S parašė:
Andrius.K parašė:
Daryčiau tokią išvadą jei matavimai būtų daromi dviem vienodais komplektais tuo pačiu metu. Šiuo atveju matavimo laikas skirtingas, saulės intensyvumas irgi galėjo skirtis...
Parašyta: 2020-02-28 10:01:20
Giedrius.B parašė:
Justinas.S parašė:
Andrius.K parašė:
Siandien ryte siek tiek paziurejau kas vyksta kai tik svinta ir saules paneles pradeda kazka "duoti". Prie 18v paneliu nuoseklaus jungimo kontroleris pradejo rodyt gan anksti,tas krovimas aisku tooooks 0,1A(pries kontroleri 0,03A),bet veiksmas yra.Sujungus lygiagreciai,kontroleris tai ijungdavo krovima tai isjungdavo.Bet kai isijungdavo tai srove po kontrolerio buvo siek tiek didesne(apie 0,15A).Aisku labai sunku pamatuot kai sroves vos juntamos.
Susidaro nuomone kad 2ju konkreciai 18 v paneliu nelabai yra skirtumas kaip jungt.Reiktu tai isbandyt bent su 4iais vnt.
Kitas dalykas ,kad pasiskaicius tokiu
straipsniu atsoka noras aplamai naudot pusiau lankscias paneles.Nebent jas tvirtint ant aliumininiu profiliu kad pakelt nuo stogo.
Parašyta: 2020-02-28 10:27:33
Žinutės: 182
Prisijungė: 2013-02-03
Giedrius.B parašė:
Justinas.S parašė:
Andrius.K parašė:
Reiketu galvoti gal truputi kitaip. Keitikliu isejime palaikoma itampa +_ 14V. Ieime gali buti pajungtos saules baterijos bet kaip, nuosekliai ar lygiagreciai siuo atveju skirtumo nera (tik MPPT). Kadangi apkrovimas lieka tas pats tai ir srove bus vienoda. Del 4,5 ir 4.2 man butu daug klausimu del matavimo paklaidu. Jei rimatai matuojant srove tai reiketu keisti
APKROVIMA pajungiant galingesni reostata ar jungiant 12V lempas.
Parašyta: 2020-02-28 11:03:46
Alfredas.B parašė:
Giedrius.B parašė:
Justinas.S parašė:
Andrius.K parašė:
Reiketu galvoti gal truputi kitaip. Keitikliu isejime palaikoma itampa +_ 14V. Ieime gali buti pajungtos saules baterijos bet kaip, nuosekliai ar lygiagreciai siuo atveju skirtumo nera (tik MPPT). Kadangi apkrovimas lieka tas pats tai ir srove bus vienoda. Del 4,5 ir 4.2 man butu daug klausimu del matavimo paklaidu. Jei rimatai matuojant srove tai reiketu keisti APKROVIMA pajungiant galingesni reostata ar jungiant 12V lempas.
Kokia mazdaug apkrova rekomenduotumet jungt dabartinem dienos salygom,nes kaip bebutu gaila,saules paneles dideles naudos dabar neduos?Tiesiog stebiu tai del saves uzteks lempuets 12 v/20w ar kabint iskart kokia H7 12v/55w ?
Paskutinis pakeitimas: 2020-02-28 13:50:07
Žinutės: 219
Prisijungė: 2017-03-29
Justinas.S parašė:
Mindaugas.K parašė:
Tadas.P parašė:
Tadai, bet kuri sumontuota sistema, tikrai atliks savo darbą, pagal aprašytą energijos suvartojimą gerai Raimondas surašė ir galima orientuotis dėl panelės galios.Dėl sistemų: jei biudžetas mažas, rinkitės nebrangų komplektą, jo efektyvumas bus nedidelis, jei biudžetas didelis tada rinkitės žinomų gamintojų komplektą ar komponentais atskirai.
Diskutuodami mes čia bandome išspausti maksimumą, kiek tai įmanoma, dėl to tiek daug informacijos, bet 'sukramtytai' tikrai niekas nepasakys kuri sistema Jums bus tinkamiausia.
Vat ir as pradzioj norejau det normalia(stikline) saules panele,bet kad ta panele sveria kaip vienas dviratis ,o mes dviraciais labai megstam vaziuot ir juos visad vezames.Uzmaciau tas pusiau lankscias paneles ir kilo noras prasisukt su mazesniu svoriu 
Aš paskaičiavau taip, stiklinė 340 W sveria 18 Kg.
Dvi lanksčios 170 W (2,95 kg 1 vnt.) jas montuočiau, kad būtų tvirčiau su polikarbonato padu (apie 1 kg. 1 m2) arba aliuminio skersiniais (apie 0,7 kg) tada dar dėčiau aliuminio rėmelį aplinkui (3,8 m x 0,2 kg 1 panelei) Viso dvi panelės būtų apie 9,5 Kg.
Skirtumas 8,5-9 kg, nebetiek ir daug, lyginant kad stiklinė panelė patikimesnė.
Dar galima taupyti svorio ir klijuoti tiesiai ant stogo, bet aš šį variantą atmečiau.
Parašyta: 2020-02-28 14:01:29
Žinutės: 2828
Prisijungė: 2012-10-03
Mindaugas.K parašė:
Justinas.S parašė:
Mindaugas.K parašė:
Tadas.P parašė:
Aš paskaičiavau taip, stiklinė 340 W sveria 18 Kg.Dvi lanksčios 170 W (2,95 kg 1 vnt.) jas montuočiau, kad būtų tvirčiau su polikarbonato padu (apie 1 kg. 1 m2) arba aliuminio skersiniais (apie 0,7 kg) tada dar dėčiau aliuminio rėmelį aplinkui (3,8 m x 0,2 kg 1 panelei) Viso dvi panelės būtų apie 9,5 Kg.
Skirtumas 8,5-9 kg, nebetiek ir daug, lyginant kad stiklinė panelė patikimesnė.
Dar galima taupyti svorio ir klijuoti tiesiai ant stogo, bet aš šį variantą atmečiau.
Gerai kad atmetei, reikia kad po apačia butu oro cirkuliacija, dėl kaitimo našumas krenta, o mums to nereikia ir stogas pavėsyje

kas yra gerai.