Home

Forumas

Žinutės: 422
Nuotraukos: 0
Koordinatės: 0
Prisijungė: 2013-06-29
Mindaugas.K parašė:
Justinas.S parašė:

Mindaugas.K parašė:

Tadas.P parašė:

Noriu susimontuoti baterija,skaitau cia visu nuomones pasisakymus pamastymus,vienam sako 60w uztenka kitam 100w reikia dar kitam 300w.vienam vienas kontroleris gerai kitam kitas,kiti neapsisprende,vieni sako nuosekliai jungti kiti lygegreciai. 
Klausimas? Tai ka pagaliau man statyti?kur rasti konkretu aisku atsakyma? Realiai naudosiu apsvietima(Led),na televizoriu(Led),tel.pasikrauti ir panasei.
Nesupykit bet kemperi nesenei nusipirkau ir patirties neturiu todel ieskau konkretaus atsakymo?
Tadai, bet kuri sumontuota sistema, tikrai atliks savo darbą, pagal aprašytą energijos suvartojimą gerai Raimondas surašė ir galima orientuotis dėl panelės galios.
Dėl sistemų: jei biudžetas mažas, rinkitės nebrangų komplektą, jo efektyvumas bus nedidelis, jei biudžetas didelis tada rinkitės žinomų gamintojų komplektą ar komponentais atskirai.
Aš pats visgi linkstu prie vienos didelės standžios saulės panelės 340 W 36V 18 Kg., dar galutinai išsimatuosiu ir pirksiu panelę, kontroleris pas mane nupirktas Epever 30 A Dual Batery numatytas krauti abu akumuliatorius.
Diskutuodami mes čia bandome išspausti maksimumą, kiek tai įmanoma, dėl to tiek daug informacijos, bet 'sukramtytai' tikrai niekas nepasakys kuri sistema Jums bus tinkamiausia.
Vat ir as pradzioj norejau det normalia(stikline) saules panele,bet kad ta panele sveria kaip vienas dviratis ,o mes dviraciais labai megstam vaziuot ir juos visad vezames.Uzmaciau tas pusiau lankscias paneles ir kilo noras prasisukt su mazesniu svoriu :)
Aš paskaičiavau taip, stiklinė 340 W sveria 18 Kg.
Dvi lanksčios 170 W (2,95 kg 1 vnt.) jas montuočiau, kad būtų tvirčiau su polikarbonato padu (apie 1 kg. 1 m2) arba aliuminio skersiniais (apie 0,7 kg) tada dar dėčiau aliuminio rėmelį aplinkui (3,8 m x 0,2 kg 1 panelei) Viso dvi panelės būtų apie 9,5 Kg.
Skirtumas 8,5-9 kg, nebetiek ir daug, lyginant kad stiklinė panelė patikimesnė.
Dar galima taupyti svorio ir klijuoti tiesiai ant stogo, bet aš šį variantą atmečiau.

Gal galima nuoruoda kokia tos paneles ?Kokie jos ismatavimai ? Gal ir as dar apsigalvosiu su lanksciom ?
As turiu tokia 
Bet maniske atrodo stipriai sunkesne,be to nezinau ar man jos uzteks,nes noriu tureti galimybe jungt vesintuva sumontuota ant stogo .Planas buvo sudet 300w,kai pamaciau pusiau lankscias 
Žinutės: 219
Prisijungė: 2017-03-29
Šiandiena dar kartą pasimatavau stogą, man kad ją uždėti, truputi reiks "nuskriausti" vieną vėdinimo liuką, arba "nuskriausti" pačią panelę, trukumas nedidelis iki 6 mm.
Planuoju imti šitą.
Jei spėsiu, dar šiandiena užsuksiu pas juos.
Mindaugas.K parašė:
Šiandiena dar kartą pasimatavau stogą, man kad ją uždėti, truputi reiks 'nuskriausti' vieną vėdinimo liuką, arba 'nuskriausti' pačią panelę, trukumas nedidelis iki 6 mm.
Planuoju imti šitą.
Jei spėsiu, dar šiandiena užsuksiu pas juos.
Brac viliojanciai atrodo,nes jei gaut ta galia siu maniskem ,gautusi 31kg ,o tai jau tikrai nemazai.
Jei bus galimybe imesk daugiau info kai turesi
Žinutės: 219
Prisijungė: 2017-03-29
Jau turiu.
Radau ir vieną tokį kaip ir trūkumą, bet nedidelį, nes jos turi bortelį, tad jei kemperis stovės lygiai, lietaus metu kaupsis purvas, ir išdžiuvęs sudarys tokį dulkių sluoksnį, reikės lipti valyti.
Nežinau kaip kitos panelės ar turi tokį kantelį ?
Toliau viskas taip, kaip ir buvo aprašyta.
Laukiu šiltesnio oro ir montuosiu, nes neskaitant keletos smulkmenų viską turiu. 

Žinutės: 182
Nuotraukos: 1439
Koordinatės: 7
Prisijungė: 2013-02-03
Justinas.S parašė:
Alfredas.B parašė:
Giedrius.B parašė:
Justinas.S parašė:
Andrius.K parašė:
Galų gale radau senai žiūrėtą video. Jei kam smalsu - kaip įtakoja šešėlis esant skirtingiems saulės modulių jungimams video
Pagal ta video gaunasi kad net ir 18 V paneles geriau jungt lygiagreciai.Be to sitam video labai aiskiai matosi sroves po valdiklio.Lygiagreciai sujungtos paneles po valdiklio duoda apie 4,5 A, jungtos nuosekliai po valdiklio apie 4,2 A.Tai nera labai didelis skirtumas,bet ...
.... bet, tokios saulės Lietuvoje nedaug būna. Užslinks debesėlis ir va tuomet..... :P :P :P
 Reiketu galvoti gal truputi kitaip. Keitikliu isejime palaikoma itampa +_ 14V. Ieime gali buti  pajungtos saules baterijos bet kaip, nuosekliai ar lygiagreciai siuo atveju skirtumo nera (tik MPPT). Kadangi apkrovimas lieka tas pats  tai ir srove bus vienoda. Del 4,5 ir 4.2 man butu daug klausimu del matavimo paklaidu. Jei rimatai matuojant srove tai reiketu keisti APKROVIMA pajungiant galingesni reostata ar jungiant 12V lempas.
Kokia mazdaug apkrova rekomenduotumet jungt dabartinem dienos salygom,nes kaip bebutu gaila,saules paneles dideles naudos dabar neduos?Tiesiog stebiu tai del saves uzteks lempuets 12 v/20w ar kabint iskart kokia H7 12v/55w ?
Apkrova galima jungti bet kokia pradedant nuo 1W iki tol  kol neprades kristi isejimo itampa ant apkrovos. t.y bus pasiekta maksimali srove kuria galima isgauti esant duotajam sviesos sriautui. Tada pamatavus srove (I) ir itampa (U) gausite maksimalia galia (W) kuria atiduoda saules baterijos per MPPT.            W = U x I
Pvz  14.2V x 1.3 A = 18.46 W
Sekmes 
Mindaugas.K parašė:
Jau turiu.
Radau ir vieną tokį kaip ir trūkumą, bet nedidelį, nes jos turi bortelį, tad jei kemperis stovės lygiai, lietaus metu kaupsis purvas, ir išdžiuvęs sudarys tokį dulkių sluoksnį, reikės lipti valyti.
Nežinau kaip kitos panelės ar turi tokį kantelį ?
Toliau viskas taip, kaip ir buvo aprašyta.
Laukiu šiltesnio oro ir montuosiu, nes neskaitant keletos smulkmenų viską turiu. 

Pasiziurek gal tame bortelyje kiekvienoje krastineje  imanoma isgrezt po skylute 1,5-2mm.Vanduo tikrai istekes
Žinutės: 79
Prisijungė: 2020-01-26
O kaip tu ja tvirtinsi prie stogo?Ar ira kokie laikikliai?
Tadas.P parašė:
O kaip tu ja tvirtinsi prie stogo?Ar ira kokie laikikliai?
Yra spec laikliai ,arba gali pasigamint tokius ir vienas ir kitas variantas klijuojasi prie stogo
Reikia patarimo ismananciu apie seseliu poveiki.Kaip geriau tvirtint saules paneles ?
Skersini esanti pirmoj foto virs paneles galiu stumdyt/nuimt