Mindaugas.K parašė:
Dionisas.S parašė:
Nusprendžiau ir aš sumontuoti saules panele artimiausiu laiku.. Liktai viska perskaičiau,bet liko tokiu klausimu-patikslinimu.. 1. MPPT valdiklis turi stovėti kuo arčiau akumuliatoriaus ( Jeigu taip,tai kaip būti kai pajunginėsiu du akumuliatorius? Pvz., Kaip pas Arvyda)? 2. Papildomai reikia kokio saugiklio/automato?
Dionisai, dėl laidų atstumų: kuo mažesni atstumai - tuo geriau. Pas mane kontrolerio instrukcijoje apie tai rašoma.Kiek esi kėlęs nuorodų, tai mačiau, kad taip pat žiūri Maksą, tai čia jo
video, tame tarpe ir apie laidų ilgį, rekomenduoju žiūrėti nepersukinėjant, nors ir labai ilgas

Dėl saugiklių: instrukcijoje, taip pat nurodyta, kad reikia statyti papildomus saugiklius ant laidų į abu akumuliatorius, o iš saulės panelių ateinančiam laidui - atjungimą.
Čia rašiau apie tai, kas mano kontrolerio viduje ir laidus:
'Išardžiau saulės kontrolerį, pažiūrėti kas viduje, tai ant išėjimo į namo akumuliatorius stovi du saugikliai po 30A, (papildomą linijai nupirkau 50A, nurodoma pajungimo schemoje, kad reikia pastatyti, bet nebuvo nurodytas amperažas) o į automobilinį vienas 5A (papildomą šiai linijai nupirkau 5A), pagal sužinotą šios linijos amperažą, šioje vietoje būsiu persistengęs su laido storiu, reikės nupirkti 4 mm. (nupirkta 10mm).'
Sveiki visi,
atsiprašau, kad gal kišuosi ne į savo reikalus, tačiau....
Nesu susipykęs nei su radioelektronika, nei su auto elektra keliasdešimt metų. Matau kokias problemas su elektra turi ir padedu spręsti savo draugams kemperistams.
Labai banali ir paprasta rekomendacija: kuo mažiau bus laidų sujungimų, "gudrių" elektros aparačiukų ir kitokių jungčių jūsų kemperyje - tuo mažiau bėdos turėsite ir su saugumu ir su veikimu.
Supraskit, kad pardavėjui siūlant vieną ar kitą "navarotą" VISIŠKAI NERŪPI jūsų saugumas ir patikimumas. Jam rūpi tik jo verslas. Vieni pardavėjai yra kažkie padoresni, kiti nors ir argymentuoti, tačiau akiplėšiški apgavikai. Turėkit sveiką protą!! Ne pirkite ir nekiškite į kemperį visokio chlamo kas tik yra pagaminta. Pirma savęs paklauskite "Ko aš noriu? Ko man reikia?" ir tik tada ieškokite sprendimų.
Suprantu, kad savo kemperius labai mylim, tačiau turėkit sveiką protą

Prieš 10 metų (daugumos mūsų kemperiai netgi senesni) saulės baterijos būdavo tik ant vieno kito kemperio ir visi puikiai išsivertė.
O dabar:
kiek iš mūsų be jų puikiai išsiverstų? Beveik visi?

))
o kiek mūsų jas turime? Irgi beveik visi?
tai ką mes darome???

))))))))))))))
Žinote, jei jau kažkam pinigai spaudžia kišenę, tai geriau išleisti ant LiFePO4 akumuliatoriaus:
- talpa didesnė
- masė triskart mažesnė
- užvedus variklį pasikrauna 5...10 kartų greičiau
- akumuliatoriui išsikraunant įtampa beveik nekrinta (lemputės netamsėja, vandens siurblys nelėtėja...)
- nusipirksit vieną akumą, kurio užteks visiems ateities kemperiams
ir t.t.

)))))))
Gyvenkime draugiškai!
PS. LiFePO4 akumuliatoriais neprekiauju ir nieko neatstovauju.